Hasiči pomáhali v Troubkách

V pátek 21. května 2010 v dopoledních hodinách byli úpičtí hasiči osloveni, zdali by pomohli likvidovat následky povodní na Moravě. Ani na okamžik jsme neváhali a pomoc jsme nabídli s tím, že jsme schopni do šesti hodin vyrazit na Moravu. Ve čtrnáct hodin jsme byli informování, že nám bylo určeno místo likvidace následků povodní. Troubky. V tu chvíli se začalo s přípravou vybavení a všeho potřebného na přesun do Troubek. Byli osloveni členové jednotky, kteří by byli schopni se dobrovolně a okamžitě zapojit do příprav. Vzniklo tak družstvo pěti hasičů, kteří byli schopni v Troubkách pomáhat a to ve složení Petr Jarý, Michal Jarý, Tomáš Budinský, Zdeněk Jiroušek a Jiří Fulka.

Družstvo si vybavilo dopravní automobil s přívěsem  kalovými a plovoucími čerpadly, čerpadlem PS 12, speciálním bovdenovým čerpadlem, elektrocentrálami, motorovými pilami, kompresorem, vysokotlakým čerpadlem, hadicemi, lopatami, košťaty, kbelíky, palivem do čerpadel a dalšími věcmi, které by pomohly s likvidací povodní. Mimo jiné jsme si také vezli speciální požární vysavač, se kterým jsme jako jediní zasahovali v Troubkách. Zde se projevila jeho síla v plném rozsahu. Dokáže totiž vysávat vodu, kaly a bláto tam, kde již klasická čerpadla nejsou účinná.
Také jsme sebou vezli dary úpických občanů jako jsou čistící prostředky a díky firmě Melichar CZ také kolečko, lopaty, košťata, kbelíky a další humanitární materiál. V osmnáct hodin jsme se zkontaktovali s krizovým štábem v Troubkách a dohodli jsme se, že bude stačit dorazit do Troubek v ranních hodinách. Ve dvacet hodin bylo vše připraveno k odjezdu. Hasiči si ještě zkontrolovali potřebné vybavení a o půlnoci vyrazili na Moravu.

Po dlouhé noční cestě jsme přijeli v pět hodin ráno do Troubek. Všude byly známky toho, že se tu stala katastrofa. Na ulicích bylo zničené vybavení domácností, zbytky naplavenin, poničené silnice a chodníky, na domech bylo vidět kam až dosahovala voda.  Po zjištění sídla krizového štábu od Policie ČR jsme se v šest hodin zaregistrovali na štábu a v půl osmé jsme dostali informace kde budeme nasazeni. Po přesunu na potřebné místo jsem začali s čerpáním vody ze zatopených sklepů rodinných domů. Tato činnost probíhala celé dopoledne. Ve třináct hodin jsme byli přesunuti k záchrannému útvaru z Olomouce, kde bylo připravené občerstvení (snídaně, oběd a večeře) pro zasahující hasiče v Troubkách. Po obědě bylo naše čerpadlo PS 12 nasazeno do čerpání vodní laguny o velikosti 500x300 metrů nad obcí Troubky. Potom jsme opět pokračovali až do večera s čerpáním dalších vodních lagun v zahradách a sklepů v zaplavených domech. Sobotní čerpání bylo ukončeno v jednadvacet hodin. Pak jsme se přesunuli před místní kulturní sál, kde jsme byli ubytování. Po potřebné údržbě našeho vybavení jsme se ubytovali, dali jsme sušit promočené věci a připravili se k odpočinku. 

Po šesti hodinách spánku jsme opět byli připravení u krizového štábu, kde jsme dostali nové pokyny k dalšímu nedělnímu čerpání. Část naší jednotky byla určena na dočerpávání zbytků vody ve sklepech a domech pomocí našeho speciálního požárního vysavače. Zbylá část nadále prováděla čerpání vody z domů a sklepů. V odpoledních hodinách jsme ještě byli nasazeni na čerpání zatopeného stadionu za ubytovnou.
Ve dvacet hodin po ukončení čerpání a přípravě na odjezd jsme na krizovém štábu oznámili konec činnosti naší jednotky v Troubkách a vydali jsme se na cestu zpět do Úpice.  Na naši základnu jsme přijeli v nočních hodinách. Sice unavení ale s dobrým pocitem, že jsme alespoň trochu pomohli lidem v Troubkách.

Děkuji zasahujícím hasičům, úpickým občanům za čistící prostředky, firmě Melichar CZ za humanitární materiál a městu Úpice za finanční podporu na zajištění této akce.

Petr Jarý, velitel JSDH Úpice

Fotografie z Troubek zde...

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek © 2018 Hasičský sbor města Úpice

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Nesouhlasím Souhlasím