Švýcarští hasiči soutěžili v Úpici

  Sobota 4. září 2010 byla v Úpici ve znamení dvou významných akcí. První z nich byl Světový den první pomoci a odpoledne pak hasičská soutěž s názvem ,,O pohár starosty´´. Obě dvě akce mají v našem městečku již několikaletou tradici, tento rok však byly navíc okořeněny švýcarskou návštěvou, což průběh celého dne ještě zpestřilo.
 
Šestičlenné družstvo mladých hasičů ze švýcarské partnerské obce Oberbipp přiletělo společně se svou překladatelkou do Čech už v pátek 3. září a zamířilo na exkurzi k hasičům do Hradce Králové. Večer pak dorazili do Úpice a ubytovali se v Městském pensionu, aby si odpočinuli a připravili se na následující, bohatým programem nabitý den.

            V sobotu ráno se celá skupinka ze Švýcarska přesunula na bývalé autobusové nádraží, kde probíhal Světový den první pomoci. Mládež ČČK Úpice zde předváděla základy první pomoci, návštěvníci si mohli vyzkoušet masáž srdce a dýchání z úst do úst na umělé figuríně, dále obvazování ran a každý měl také možnost změřit si hladinu cukru v krvi zdarma. Velice oblíbenou atrakcí, zejména mladé generace, byl automobil od pojišťovny Generali, který simuloval překlápění při dopravní nehodě.

            Program byl završen ukázkou dopravní nehody. Dva dobrovolníci z partnerské obce se ujali role zraněných a posadili se do dvou připravených sražených aut. Diváci mohli sledovat, jakým způsobem hasiči a záchranáři postupují, pokud se opravdu stane dopravní nehoda. Ukázka zahrnovala příjezd hasičů i záchranářů, vyprošťování zraněných, poskytnutí první pomoci, transport zraněných na nosítkách, úklid zničených automobilů a likvidaci uniklých nebezpečných látek z vozovky. Celou akci, krok po kroku, komentoval jeden z místních hasičů.

            Další částí programu byla návštěva Městského muzea, která se našim hostům velice líbila jak z hlediska bohaté expozice, tak zajímavého výkladu paní ředitelky Strachotové. Z muzea jsme se vydali pěšky směrem na Spartu, ale cestou nám zastavilo taxi v podobě hasičského vozu a jízda v něm byla bez pochyby dalším zážitkem.

            Na Spartě už bylo téměř vše připraveno na zahájení hasičské soutěže v požárním útoku. Zbývalo jen vyladit některé detaily a mezi tím měli švýcarští hasiči čas poobědvat a převléknout se do svých uniforem. Já jsem se jich také zeptala na několik otázek. Zajímalo mě, jak se na tuto soutěž připravovali a jakým způsobem sestavili v Oberbippu družstvo, které pak vyslali k nám, do Čech. Říkali, že nijak speciálně netrénovali, protože se v této disciplíně u nich nesoutěží, ale že si pečlivě přečetli instruktáže zaslané z Úpice, o tom, jak bude celý požární útok vypadat. Na druhou otázku mi bylo odpovězeno tak, že tým sestavili z těch nejmladších, nejakčnějších a nejzvědavějších požárníků.

            Slavnostním nástupem všech zúčastněných družstev bylo hasičské klání zahájeno a stejně tak ukončeno. Soutěže se zúčastnilo celkem osm družstev, z toho pět mužských a tři ženská. Výsledné časy všech týmů byly vynikající a velice těsné. Nakonec si poháry za první místo v kategorii mužů i žen převzali z rukou paní starostky Iljany Beránkové hasiči z Libňatova, Úpice skončila na místě čtvrtém a Oberbipp na pátém místě. Premiérový výkon švýcarských hasičů si přesto zaslouží velký obdiv, stejně tak jako jejich nadšení a vskutku bojové nasazení. Aby ale našim zahraničním přátelům zůstala na tento den kromě zážitků i nějaká hmatatelná vzpomínka, dostali od úpických hasičů pamětní  skleněný talíř.

    Věřím, že tento příjemný den byl jen jednou z mnoha společně strávených chvil s našimi švýcarskými přáteli, a že partnerství a spolupráce budou nadále úspěšně pokračovat.         

                                                                                             Lucie Nývltová (turistické informační centrum Úpice)

Videoreportáže Televize JS z návštěvy švýcarských hasičů:


Hasičské závody o Putovní pohár starostky města Úpice - Feuerwehrwesen Challenge Cup Rennen für Bürgermeister Upice(wmv./19MB)


Světový den první pomoci - World First Aid Day(wmv./10MB).

Hasiči z Oberbippu navštívily Úpici - Feuerwehrleute aus Oberbippu besucht Úpice.(wmv./25MB)

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek © 2018 Hasičský sbor města Úpice

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Nesouhlasím Souhlasím